latinica  ћирилица
04/05/2024 |  12:00 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Шћекић: Црна Гора не треба да подржи резолуцију о Сребреници

Потпредсједник црногорске Владе Драгослав Шћекић сматра да Црна Гора не треба да подржи резолуцију о Сребреници у УН, јер то, како је оцијенио, може додатно подићи тензије у цијелом региону, па и у самој Црној Гори.
Драгослав Шћекић (Фото: gov.me) -
Драгослав Шћекић (Фото: gov.me)

Шћекић је истакао да резолуција сама по себи представља отварање теме која производи тензију међу разним народима и да она не може да побољша те односе, већ може само да их погорша.

- Изненађен сам да се у овом моменту у УН или било гдје друго отвара оваква тема. Ми смо за то да се осуде сви злочини, без обзира са које стране долазе. Не можемо дозволити да се било који народ назива геноцидним и да се на тај начин стигматизује, односно да од једног народа генерално правимо неку непожељну слику у свијету - истакао је Шћекић, који је и потпредсједник Социјалистичке народна партије /СНП/.

Он наглашава да би СНП овако реаговао и да је у питању и неки други народ.

- Нећемо дозволити да било који народ у овом моменту називамо геноцидним. Мислимо да ово није моменат и да уопште није требало стављати ту тему на дневни ред. Нашем региону је потребна нека нова атмосфера и комуникација која води у правцу превазилажења граница - нагласио је Шћекић.

Према његовим ријечима, није потребно отварање тема које треба да су иза нас и које производе тензије међу народима.

- У све поштовање државне политике према сусједима и међународној заједници, сматрамо да треба да имамо добре односе са свима у региону. То подразумијева и да не треба одређеним изјавама и ставовима да реметимо те односе - нагласио је потпредсједник Владе Црне Горе.

Он је рекао да ни у ком случају не треба реметити национална осјећања било којег грађанина који се национално изјашњава као Србин, Бошњак, Хрват, Албанац...

- Морамо да водимо рачуна о тим стварима и да размишљамо о економији, социјално одговорном понашању, како створити боље услове за живот наших грађана, како превазићи тродеценијско лоше насљеђе, почевши од тих ружних времена када су почињени ти злочини - истакао је Шћекић.