latinica  ћирилица
05/05/2024 |  10:34 ⇒ 14:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: По питању резолуције УН о Сребреници прекршена три принципа

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да су по питању приједлога резолуције о Сребреници УН прекршена три принципа - није консултован српски члан Предсједнишва БиХ, прескочен је Савјет безбједности Уједињених нација (СБ УН), као и да су до сада одлуке о таквим питањима увијек доношене консензусом кога тренутно у УН нема.
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

- Таква одлука доводи до тога да ће свака земља моћи да појединачно износи неке своје проблеме, своје геноциде, под знацима навода и да ћемо имати тотално расуло у међународном правном поретку - рекао је Дачић за ТВ Прва.

По питању пријема тзв. Косова у Савјет Европе, Дачић изражава бојазан да ће међународна заједница смислити неко компромисно рјешења, како би Приштина на крају ипак била примљена у ту европску организацију иако није формирала Заједницу српских општина и додаје да тренутно међународна заједница врши притисак на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија по том питању.

- Постоји један притисак на Куртија, да направи, како они то кажу сликовито користећи термин који ништа не значи, 'неповратни корак ка формирању ЗСО'. А шта би био неповратни корак? Е, то је сада питање за милион долара - рекао је Дачић.

Дачић је додао да би, како би испунила тај захтјев, Приштина могла да упути статут ЗСО тзв. косовском уставном суду.

- Ја не знам и шта је у томе велики корак јер уставни суд може да каже кад све прође да то не прихвата. Значи овдје нема гаранције да ће неко да каже 'у реду, прихватили смо статут па идемо даље' - рекао је Дачић.

Дачић подсјећа да је потребан глас 31 европске државе како би Приштина постала чланица СЕ, да тренутно имају "тијесну већину" и да у случају да уколико Италија, Француска и Њемачка буду имали неке резерве уочи гласања тзв. Косово не би имало никакве шансе.

Када је у питању његов насаедник на мјесту министра спољних послова Марко Ђурић, Дачић каже да са њим сарађује дуже од десет година, да га познаје добро и да је сигуран да ће бити успјешан на тој позицији.

Говорећи о ресору Министарства унутрашњих послова који ће водити у наредном периоду Дачић истиче, да разумије добро тај сектор јер потиче из полицијске породице.