latinica  ћирилица
06/05/2024 |  11:16 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Филиповић: Маутхаузен - симбол страдања српског народа

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић изјавио је данас Срни да је концентрациони логор Маутхаузен био један од највећих нацистичких логора и стратишта, те представља симбол страдања српског народа у Првом и у Другом свјетском рату.
Младен Филиповић - Фото: СРНА
Младен ФилиповићФото: СРНА

Међународни комеморативни скуп поводом обиљежавања 79 година од ослобођења концентрационог логора "Маутхаузен" одржан је јуче у организацији Аустријског комитета Маутхаузен, а Филиповић је истакао да та меморијална церемонија има велики међународни значај, те подсјетио да је у овом логору убијена 21.000 Срба.

- Важно је да споменемо и спомен-капелу Светих српских новомученика на гробљу бившег логора у Маутхаузену, која је изграђена уз подршку институција Србије и Републике Српске, а коју је у јуну прошле године освештао Његова светост патријарх српски Порфирије - рекао је Филиповић.

Филиповић је подсјетио да је спомен-капела изграђена у знак сјећања на српске официре, војнике и цивиле који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.

- Идеја о изградњи спомен-капеле стара је више од 100 година. Један од интернираних српских официра је у својим писмима, која је писао у периоду од 1914. до 1918. године, изразио наду да ће након Великог рата на мјесту логора бити изграђена спомен-капела како би било сачуано сјећање на жртву које су поднијели српски логораши - рекао је Филиповић.

Он је навео да се ангажовањем протојереја ставрофора Драгана Мићића из Линца и његових парохијана, те уз велику подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, од љета 2014. кренуло у реализацију овог пројекта.

Маутхаузен - један од најозлоглашенијих нацистичких логора био је активан у Првом и у Другом свјетском рату.

Састојао се од главног логора и 49 споредних, а до 1945. године у логор Маутхаузен и његове споредне логоре депортовано је око 200.000 лица. Више од половине њих је убијено или су умрли од посљедица присилног рада и глади.