latinica  ћирилица
06/05/2024 |  21:40 ⇒ 21:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Израелски војни кабинет једногласно одлучио да изведе операцију у Рафи

Израелски ратни кабинет једногласно је вечерас одлучио да изведе планирану операцију у граду Рафа у јужном дијелу Појаса Газе, како би се "извршио војни притисак на Хамас", саопштено је из кабинета премијера Израела Бењамина Нетнаијахуа, упркос ранијем саопштењу Хамаса да је та палестинска група пристала на египатско-катарски приједлог о прекиду ватре.
Израелска војска (Фото: ЕPA/ABIR SULTAN) -
Израелска војска (Фото: ЕPA/ABIR SULTAN)

Из кабинета је саопштено да је циљ "операције" у Рафи да се постигне напредак у ослобађању талаца, као и други ратни циљеви, преноси Тајмс оф Израел.

У саопштењу се наводи да је приједлог прекида ватре на који је пристао Хамас "далеко од обавезујућих захтева Израела".

Додаје се да Израел истовремено шаље тимове да разговорају са посредницима у покушају да пронађу договор који испуњава захтјеве Израела.

Израелски војни радио је данас јавио да је израелска војска (ИДФ) почела евакуацију палестинских цивила из Рафе прије отпочињања офанзиве на тај град.

Хамас је раније вечерас саопштио да пристаје на египатско-катарски приједлог о прекиду ватре у Гази који би укључивао три фазе.

Убрзо након саопштења Хамаса, Тајмс оф Израел пренео је изјаве неименованих израелских званичника, који су поручили да се на саопштење Хамаса не узима у обзир, пошто предлог на који је Хамас пристао не подразумијева услове на које је пристао Израел.

Заменик лидера Хамаса Халил Ал Хаија рекао је да су посредници пренијели да је амерички предсједник Џозеф Бајден лично посвећен примјени споразума о прекиду ватре.

Саопштење Хамаса да прихвата прекид ватре објављено је убрзо након разговора предсједника САД Џозефа Бајдена и израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.