latinica  ћирилица
07/05/2024 |  11:36 ⇒ 12:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Вечерас ће бити познато да ли ће Пленковић бити мандатар

Иако хрватски премијер у техничком мандату и лидер ХДЗ Андреј Пленковић данима тврди да има парламентарну већину са Домовинским покретом, званично није затражио мандат за формирање владе.
Андреј Пленковић (фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Андреј Пленковић (фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Ситуација би могла бити јаснија већ вечерас након низа важних састанака који ће бити одржани током дана.

Ако данас најмање један мањински посланик потврди подршку Пленковићу као мандатару и ако Домовински покрет вуковарског градонечелника Ивана Пенаве потврди улазак у постизборну коалицију са ХДЗ-ом, то ће значити да је договорена сигурна парламентарна већина у хрватском сабору од најмање 76 посланика.

Подршку Пленковићу јуче је потврдио представник мађарске мањине Роберт Јанковић.

Лидер СДСС-а Милорад Пуповац најавио је за данас састанак представника мањинских странака у Сабору, на којем би требало бити коначно одлучено хоће ли владу ХДЗ-а и Домовинског покрета подржавати свих осам посланика националних мањина или ће три посланика СДС С-а, ипак, остати по страни.

Из Домовинског покрета су у изборној кампањи тврдили да након избора неће сарађивати са ХДЗ, а ако буду дио нове власти за партнере ни под разно не желе СДС С и платформу Можемо!.

Након избора тај покрет, који већином чине бивши разочарани ХДЗ-овци, међу којима је и Пенава, предомислили су се што се тиче формирања власти са Пленковићем, али су остали чврстог става да у влади не желе ни СДСС, ни Можемо!.

Пленковић је рекао јуче да ХДЗ већ има подршку 76 посланика, колико је најмање потребно за формирање већине будући да Сабор има 151 посланика.

Друга политичка снага у Хрватској остаје СДП Пеђе Грбина, који је јуче саопштио да одустају од преговора са Домовинским покретом о формирању антикорупцијске владе.