latinica  ћирилица
07/05/2024 |  11:42 ⇒ 12:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјеверна Македонија: Сутра избори

У другом кругу ће се за мјесто шефа државе борити кандидати опозиоционе ВМРО ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова и владајућег СДСМ, актуелни предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски.
Скопље (фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Скопље (фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Гордана Сиљановска Давкова је у првом кругу, одржаном 24. априла, освојила 363.085 или 40,09 одсто гласова, а Стево Пендаровски 180.499 или 19,93 одсто гласова.

Да би Сјеверна Македонија добила предсједника излазност мора бити најмање 40 одсто од укупног броја уписаних бирача.

На парламентарним изборима ће учествовати 17 изборних листа, а пет коалиција и три партије су предали листе у свих шест изборних јединица.

Кандидате у свим изборним јединицама имају коалција СДСМ "За европску будућност", ВМРО ДПМНЕ "Твоја Македонија", највеће албанске партије ДУИ "Европски фронт", албанске опозиције "Вреди" и партије Гром "Храбро за Македонију", као и партија "Левица", "Знам - За нашу Македонију" и "Родина Македонија".

Анкете предвиђају да ће највећи број мандата у парламенету са 120 мјеста освојити коалиција конзервативне македонске партије ВМРО ДПМНЕ.

Према Државној изборној комисији, за предсједничке изборе уписано је 1.814.317, а за парламентарне 1.815.350 бирача.

Предсједник Собрања Јован Митрески расписао је половином фебруара седме предсједничке и 11. парламентарне изборе.

Датуми тих редовних предсједничких и парламентарних избора договрени су 4. децембра на састанку лидера парламентарних странака.