latinica  ћирилица
07/05/2024 |  22:39 ⇒ 08/05/2024 | 10:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић Сију: Овом посјетом учинили сте велику част Србији која искрено воли Кину (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић са супругом Тамаром Вучић дочекао је вечерас на аеродрому "Никола Тесла" предсједника Народне Републике Кине Си Ђинпинга и његову супругу професорку Пенг и том приликом је поручио кинеском предсједнику да је овом посјетом учинио огромну част српској земљи и народу, који искрено воли Кину и цијени пријатељство те земље.
Си Ђинпинг и Александар Вучић (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Си Ђинпинг и Александар Вучић (фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Поштовани предсједниче Си, уважени пријатељу, добро нам дошли у Србију! Овом посјетом учинили сте огромну част нашој земљи и народу, који искрено воли Кину и цијени пријатељство Ваше велике земље. Визија свијета за коју се залажете, дала је инспирацију и снагу и нашој малој земљи која данас храбро и поносно корача путем напретка и успјеха - написао је Вучић на свом Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Вучић је Сију поручио да Србија жели да искреним гостопримством узврати макар малим дијелом за сву подршку коју кинески предсједник несебично пружа Србији.

- Живјело челично пријатељство Србије и Кине, које се калило у тешким временима и које ћемо наставити да чувамо кроз узајамно поштовање, разумијевање и чврсту подршку - закључио је Вучић.

 

Си: Челично пријатељство Кине и Србије пустило дубље коријење у срцу два народа

 

Предсједник Народне Републике Кине Си Ђингпинг поручио је вечерас, по доласку у Београд, да је челично пријатељство Србије и Кине пустило дубље коријење у срцу два народа и да је увјерен да ће ова посјета бити плодоносна и отворити ново поглавље у односима двије земље.

- Кина и Србија су једна другој пружиле чврсту подршку у питањима која се тичу наших суштинских интереса и великих брига. Заједнички смо подржавали међународну правичност и правду и допринијели својим удјелом у промовисању мира и развоја у свијету - истакао је Си у саопштењу које је издала Амбасада Кине у Србији.

Он је истакао да му је велико задовољство да дође у државну посјету Републици Србији на срдачан позив предсједника Александра Вучића и, у име кинеске владе и народа, упутио срдачне поздраве и најбоље жеље пријатељској влади и народу Србије.

- Кина и Србија имају дубоко традиционално пријатељство. Наши билатерални односи издржали су тест промјенљивог међународног окружења и постали лијеп примјер међудржавних односа. Од успостављања свеобухватног стратешког партнерства 2016. године, билатерални односи су остварили историјске резултате. Двије земље везује чврсто политичко узајамно повјерење и постигле су плодне резултате у висококвалитетној сарадњи "Појас и пут", поручио је Си.

Он је подсјетио да су се двије земље договориле о свеобухватном међусобном изузећу од виза, отвориле директне летове и потписале споразум о слободној трговини, а да размјена међу људима постаје све снажнија.

- Стојећи на новој историјској почетној тачки, Кина ће радити са Србијом како би заједно остала посвећена првобитној тежњи и заједно напредовала у отварању новог видика у сарадњи Кине и Србије са јачим замахом, већим обимом и вишим квалитетом - навео је предсједник Кине.

Нагласио је да се радује што ће ову посјету искористити као прилику за детаљну размјену мишљења са предсједником Вучићем о билатералним односима и другим питањима од заједничког интереса, обновити пријатељство, планирати сарадњу, истражити развој и израдити нови план за развој билатералних односа.

- Увјерен сам да ће ова посјета бити плодоносна и да ће отворити ново поглавље у односима Кине и Србије - поручио је Си.