latinica  ћирилица
08/05/2024 |  07:45 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Помен за Србе страдале у логорима у Оџаку

Срби са подручја општине Оџак обиљежиће данас 32 године од како су били заточени у логоре у том мјесту и подвргнути разним методама мучења и сексуалном злостављању, за шта је 11 бивших припадника 102. бригаде Хрватског вијећа одбране осуђено на укупно 85,6 година затвора, а четворица оптужених су недоступна правосуђу БиХ.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Преживјели српски логораши ће у 13.00 часова положити вијенце код централног спомен-обиљежја у Вукосављу, а потом ће у 14.30 часова бити служен парастос за страдале у Цркви Светог Петра и Павла у Новом Граду код Оџака.

У логоре у Оџаку, смјештене у просторијама основне школе и фабрици у "Стролит", било је затворено 1.294 Срба, међу којима је било 326 жена и 104 дјеце. Највише заточених било је из села Нови Град.

Припадници ХВО-а и регуларне Хрватске војске су у два та оџачка логора, као и у онима који су били у тадашњем Босанском и Славонском Броду, убили 42 логораша.

Силовано је 60 Српкиња, најмлађа је била дјевојчица од десет година. По изласку из казамата преживјели су свједочили пред истражним органима о тортурама које су доживјели. Најпотреснија су свједочења о силовањима.

Суд БиХ је за ратне злочине над заточеним Србима у Оџаку изрекао шест пресуда и починиоце осудио на 37 година затвора.