latinica  ћирилица
08/05/2024 |  12:44 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Линта: Загреб ћути на срамне антисрпске поруке навијача "Хајдука"

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да ћутање хрватске државе и јавности на срамне поруке, увреде и говор мржње навијача "Хајдука" према Србима, на недавној фудбаској утакмици са "Вартексом" из Вараждина у Сплиту, показује да Хрватска није ни правна, а ни демократска држава.
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Линта сматра да би, да је Хрватска правна и демократска држава, навијачи били оптужени за злочиначко удруживање и адекватно кажњени, док би хрватски медији осудили ширење мржње, што није случај, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Истичући да се у Сплиту у присуству око 20.000 окупљених десио један у низу многобројних злочина из мржње, Линта је навео да је "Торцида", навијачка група "Хајдука", у првом полувремену меча са "Вартексом" развила срамни транспарент поводом 29 година од злочиначке акције "Бљесак".

- На транспаренту је писало "Под тмурним небом Хрватске засјао је бљесак слободе", којим се велича протјеривање Срба. Навијачи "Хајдука" су узвикивали србомрзачке слогане "Киша пада, Србија пропада. Вјетар пири, Хрватска се шири" и "Ми Хрвати не пијемо вина, само крви четника из Книна" - подсјетио је Линта.

Према његовој оцјени, то још један доказ да у у Хрватској владају шовинистичка атмосфера и историјски ревизионизам, па се Срби сматрају "непријатељима, агресорима и реметилачким фактором".

- Срби су као такви изложени бруталном говору мржње у свакодневном животу, у медијима, порталима, друштвеним мрежама, на концерима и спортским догађајима - објаснио је Линта.

Он је напоменуо да у многим градовима и мјестима могу да се виде десетине хиљада графита који величају усташтво, Независна Држава Хрватска и позивају на обрачун са Србима, као и да се, према једном истраживању, чак 45 одсто грађана Хрватске залаже за употребу поздрава "За дом спремни" у јавности.

- Додатних 16 одсто се залаже за употребу "За дом спремни" у грбу ХОС-а и на споменицима убијеним припадницима ХОС-а. Дакле, више од 60 одсто Хрвата има позитиван однос према усташком поздраву - указао је Линта.

Линта је подсјетио да, према истраживању које су 2021. године спровели Институт за друштвена истраживања у Загребу и хрватска невладина организација ГОНГ, више од двије трећине или око 70 одсто ученика завршних разреда средњих школа у Хрватској сматра да геноцидна НДХ није била фашистичка творевина.

Ова утакмица одржана је у недјељу, 5. маја.