latinica  ћирилица
08/05/2024 |  13:42 | Аутор: СРНА

Мазалица: Војска Српске - једна од најсвјетлијих страница српске историје

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да Војска Републике Српске заузима једну од најсвјетлијих страница српске историје.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је истакао да, без обзира на неке тактичке грешке и ратне злочине за које су осуђени појединци, праведно или неправедно, Војска Српске за српски народ има неколико важних заслуга.

- Као прво, зауставила је још један геноцид над српским народом. Историја нас је научила да окружени вишеструко бројнијим непријатељима и окупаторима, небрањени и неорганизовани, доживљавамо велике несреће и страдања - нагласио је Мазалица за Срну.

Он је навео да се овај сценарио почетком 1992. године почео понављати јер је на неколико мјеста дошло до напада на ненаоружане цивиле, али и на колоне ЈНА од већ тада организованих муслиманских паравојних формација.

- ЈНА понижена напушта БиХ и оснивање Војске Републике Српске се намеће, не само као потреба, већ крајња нужда - да не би дошло до још једног затирања српског народа са ове стране Дрине. Као друго, Војска Српске је тактички успјела да са мањим бројем припадника буде, већи дио Одбрамбено-отаџбинског рата, надмоћнија у односу и на муслиманске и на хрватске снаге - рекао је Мазалица.

Мазалица је подсјетио да тек уласком регуларне војске Хрватске и НАТО-а на страну противника та надмоћ престаје и Војска Српске доживљава значајније поразе, а што нико није могао спријечити.

- Неке побједе Војске Републике Српске исписују најславније странице српске историје и треба их обиљежавати без икаквог стида и комплекса јер оне то заиста заслужују. И треће, Војска Републике Српске је одиграла кључну улогу у настанку Републике Српске, што је први пут у историји да српски народ западно од Дрине добија своју административну цјелину, названу својим именом и са институцијама које гарантују његов опстанак - нагласио је Мазалица.

Он је истакао да је Република Српска трајни залог који омогућава да та војска, иако укинута реформама од прије 20 година, буде бесмртна - јер постоје они које је задужила да је се сјећају и да је помињу.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

Крсна слава Војске Републике Српске је Видовдан, док се 12. мај прославља као Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука.