latinica  ћирилица
08/05/2024 |  15:27 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Вишковић и Рогожник указали на напредак у досадашњој сарадњи између Српске и Бјелорусије

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са делегацијом Бјелорусије, коју је предводио министар индустрије Бјелорусије Александар Рогожник.
Радован Вишковић и Александар Рогожник - Фото: Уступљена фотографија
Радован Вишковић и Александар РогожникФото: Уступљена фотографија

Вишковић и Рогожник указали су на напредак у досадашњој сарадњи између Републике Српске и Бјелорусије, те истакли да постоји значајан простор за њен даљи развој у многим областима.

Разговарано је о активностима на припреми међувладиног споразума о пословно-техничкој сарадњи, који би Владе Републике Српске и Бјелорусије требало да потпишу у наредном периоду.

На састанку је истакнуто да осим сарадње у области економије и пољопривреде, постоји значајан простор и за унапређење сарадње у области нових технологија, науке и образовања, те културе и спорта.

Вишковић је поздравио данашње потписивање Меморандума о сарадњи у области пољопривреде између Републике Српске и Бјелорусије, истакавши да је сада домаћим пољопривредницима омогућено да под повољним условима набављају савремену пољопривредну механизацију из Бјелорусије.

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да је Влада заинтересована да на сличан начин подржи и омогући повољну набавку савремене опреме из Бјелорусије за прерађивачку индустрију, што би било од користи произвођачима из Републике Српске.

Према ријечима, Вишковића, Влада Републике Српске опредијељена је и учиниће све да сарадња између Републике Српске и Бјелорусије буде на још вишем нивоу у наредном периоду.

Данашњем састанку присуствовали су и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић, те амбасадор Бјелорусије за БиХ са сједиштем у Будимпешти Владимир Улахович.