latinica  ћирилица
08/05/2024 |  18:22 ⇒ 19:27 | Аутор: РТРС

Полагањем вијенаца обиљежене 32 године од страдања Срба у оџачким логорима (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца и служењем парастоса у Вукосављу и селу Нови Град код Оџака обиљежене су 32 године од страдања Срба у оџачким логорима током протеклог рата. Тортуру у логорима у Оџаку, а касније у Броду, Орашју и Славонском Броду нису преживјела 42 логораша. У одбрани Републике Српске погинуло је 20 српских бораца који су претходно прошли кроз логоре хрватско-муслиманских јединица. Над њима су примијењене 132 методе мучења.
Полагање вијенаца - Фото: РТРС
Полагање вијенацаФото: РТРС

Слике тортуре у оџачким, али и у логорима у тадашњем Босанском и Славонском Броду те Осијеку у којим је провео 135 дана, Милану Милетићу и данас су пред очима. Прошао је кроз пакао, који се, каже, ријечима не може описати.

Један од бивших логораша истакао је да је тучен пет пута дневно на разне начине, не зато што је крив, него зато што је Србин.

Милосава Владић и данас трага за посмртним остацима брата Пере који је нестао као двадесетдвогодишњи младић.

Кроз логоре у Оџаку прошло је око 1300 Срба. Силоване су 62 жене, од којих је најмлађа жртва имала 10, а најстарија 60 година. Страхота у логору нису била поштеђена ни дјеца, више од стотину било их је затворено у логоре.

- У овом рату су ужасни злочини се десили и лично мислим да је то зато што је требало очистити овај простор од српског народа - истиче предсједник савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић.

За злочине над Србима на подручју Оџака пресуђено је 11 припадника ХВО-а и то на 85 и по година затвора. Налогодавци тортура остали су некажњени.

- Само 11 припадника ХВО-а је одговарало за те злочине, највећа функција је управник логора, значи налогодавци нису одговарали за злочине који су почињени на овом подручју - напоменуо је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић.