latinica  ћирилица
08/05/2024 |  19:03 ⇒ 09/05/2024 | 20:30 | Аутор: РТРС

Болница у Добоју добија модерну ангио-сала (ВИДЕО)

Пацијенти који добију срчани удар на подручју добојске регије након примарног збрињавања у Болници "Свети апостол Лука", уз пратњу љекара хитно се упућују у Клинику за кардиологију УКЦ-а у Бањалуци. Изградњом ангио сале у објекту нове болнице, то више неће бити случај, јер ће се све процедуре радити у Добоју.
Болница "Свети апостол Лука" у Добоју - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Болница "Свети апостол Лука" у ДобојуФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ангио сала највећи је исорак добојске Болнице у посљедњих 30 година када је ријеч о интернистичким гранама.

- Наши пацијенти ће практично одмах добијати стент, односно закрчење на крвним судовима ће им бити ријешено овдје у нашој болници. Нећемо губити вријеме и спасаваћемо више људских живота - рекао је Милан Благојевић, специјалиста интерне медицине.

У 2022. години 160 пацијената са акутним коронарним синдромом збринуто је, и у пратњи љекара, упућено за Бањалуку. Годишње око 1.000 пацијената захтијева ову врсту дијагностичке и терапијске процедуре.

- Сала за ангиографију омогућава и дијагностику. Ми, обичним рјечником речено, сликамо крвне судове, ако је уредан налаз то је и добро поставили смо дијагнозу и терапију, а ако нађемо сужење или закрчење крвних судова срца ми то одмах рјешавамо - додаје др Благојевић.

Добој ће на овај начин постати дио СТЕМИ мреже у Српској. Посао запосленим у болници преласком у нови објакат биће значајно олакшан. Квалитет здравствене заштите унаприједиће и модерна и савремна опрема која ће бити инсталирана у новом објекту.

Осим напретка и изградње новог објекта, наставља се и усаврашавање кадра - 623 љекара су тренутно на специјализацији и субспецијализацији, а њих 15 на докторским студијама.