latinica  ћирилица
08/05/2024 |  20:55 ⇒ 21:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Без суштинског напретка у формирању ЗСО није тренутак за чланство Косова у СЕ

Италијански амбасадор Лука Гори оцијенио је вечерас да још није дошао тренутак за чласнтво тзв. Косова у Савјету Европе и нагласио да је за тако нешто неоходан суштински напредак у формирању Заједнице српских општина (ЗСО).
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

- То је став који је Италија заузела заједно са Француском, Њемачком и другим државама чланицама ЕУ и то је оно што покушавамо да постигнемо у Стразбуру - нагласио је Гори за Танјуг поводом захтјева да се одлука Савјета Европе о чланству Косова одложи.

Амбасадор је додао да је позиција Италије веома јасна и да Рим вјерује да је ЗСО кључни елемент за процес нормализације између Београда и Приштине.

- Због тога смо уверени да уколико не дође до суштинског напретка у вези са овим циљем, није прави тренутак да се питање кандидатуре Косова за Савјет Европе стави на дневни ред - навео је амбсадор.

На питање о корацима које Италија предузима да се одложи чланство тзв Косова у СЕ, амбсадор Гори подсјећа да су већ предузети кораци у Стразбуру у координацији са другим државама чланицама ЕУ.

- Покушавамо да подстакнемо косовске власти да напредују по питању Асоцијације, али за сада нисмо видјели никакав напредак - рекао је Гори и поновио да је зато позиција Италије да још није прави тренутак за чланство тзв Косова у СЕ.

Француска, којој су се придружиле Њемачка и Италија, жели да одложи одлуку о кандидатури тзв. Косова за чланство у Савјету Европе на мајском састанку Комитета министара, пренио је Албанијан пост, позивајући се на дипломатске изворе.

Француска, Њемачка и Италија сматрају да чланство Косова у СЕ треба да буде одложено док Приштина не докаже да је посвећена формирању ЗСО.