latinica  ћирилица
09/05/2024 |  11:35 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Додик: Нама предстоји још једна борба, а то је да се ослободимо од БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Нама предстоји још једна борба, а то је да се ослободимо од БиХ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Бањалуци.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Поручио је да је слобода оно што обједињава српски народ у цјелини.

- Побједа над фашизмом је трајна и не може да буде замијењена неким другим термином - поручио је Додик.

Истакао је да је највећи број страдалих у српском и руском народу и да то говори и шта је била права намјера.

- Снажан је наш отпор свакој врсти угњетавања који имамо овдје - поручио је Додик.

Рекао је да су Срби имали два антифашистичка покрета - партизански и отаџбински.

- Њемачки режим усмртио је преко 30 милиона људи. Страдали су сви који били на удару њемачке идеологије. Тадашња Њемачка жељела је покорност, жељела је да влада - поручио је Додик.

Додик је нагласио да Срби морају увијек бити на опрезу јер се данас, након великих страдања у историји, а уз асистенцију Њемачке, покушавају резолуцијом у УН окарактерисати као геноцидан народ.

- Када год се осврнемо на наше тешко вријеме, увијек видимо на другој страни непријатељску Њемачку. Видјели смо то у два свјетска рата, у распаду Југославије, а све у намјери да разбију и освете се Србима. Тако треба посматрати и ову данас причу у којој се налазимо са њиховим лажним високим представником који велича фашистичке формације и кога су послали нама да одређује шта треба да радимо и намеће прописе - рекао је Додик.

Он је поручио да ће Срби наставити овдје да живе мирно и да је Република Српска стабилна заједница која има свој карактер и политику и која неће увести санкције братској Русији.

- Нажалост, и о том питању смо подијељени у БиХ. То није никакво чудо, то само говори да је БиХ скуп немогућег. Срби су побијени кроз низ геноцида масовно у Другом свјетском рату, највише од усташа које су чинили припадници тадашњег хрватског и муслиманског, а данас ти исти хоће нама да наметну причу да су Срби они који су то чинили - рекао је Додик.

Он је навео да се у Сребреници није догодио геноцид, али јесте тешки злочин.

 

У оквиру обиљежавања Дана побједе над фашизмом, у Бањалуци је организован марш "Бесмртног пута". Учесници марша су на Тргу палих бораца положили вијенце на Споменик жртвама фашизма.