latinica  ћирилица
09/05/2024 |  14:03 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Вулић: Све што је испуњено на путу ка ЕУ испуњено је захваљујући Додику

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентране скупштине БиХ Сања Вулић поручила је Сабини Ћудић и осталим из Тројке, који се играју политике и траже своје мјесто под сунцем, да неаргументованим нападима на предсједника Републике Српске Милорада Додика не могу постати озбиљни и кредибилни политичари, јер се то постаје радом на себи и политичким ставовима који ће донијети бољитак становницима у ФБиХ.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Реагујући на изјаву Ћудићеве да предсједник Српске неће увести ниједан дио БиХ у ЕУ, јер његове вриједности, како она сматра, нису компатибилне са ЕУ, Вулићева је у изјави за Срну подсјетила Ћудићеву да сви услови које је БиХ до сада испунила испуњени су захваљујући гласовима посланика из СНСД и нагласила да Ћудићева и њени другови и другарице из "њихове странке" нису тумачи ни ЕУ пута, ни европских вриједности.

- Оно што није компатибилно са ЕУ је особа која се лажно представља и супституише Парламентарну скупштину у којој Ћудићева сједи. Поручујем господи из 'њихове странке' да не забораве чињеницу да све што је урађено на путу ка ЕУ урађено је захваљујући напорима изабраних и именованих лица из Републике Српске и Милорада Додика - нагласила је Вулићева.

Она је позвала политичке партнере у ФБиХ да прихвате политичку реалност и врате се разговору домаћих лидера у оквиру институција, те да престану да буду лутке на конопцу који повлаче страни ментори по свом нахођењу и својим жељама.

- Крајње је вријеме да почну да мисле својом главом и да раде за добробит земље у којој живе заједно са онима који су их бирали. Ми се залажемо за дијалог домаћих актера, коме они очито нису дорасли. Никада Милорад Додик није рекао да не важи договор постигнут са Тројком и ХДЗ, како то тврде из "њихове странке". Једини који кажу "не пика се договорено", управо су кукавице из Тројке.

Свој нерад и неспособност нека не правдају грађанима ФБиХ нападањем Милорада Додика, већ коначно да се уозбиље и почну да раде, а не само да проводе вољу странаца и климају главом на сваки њихов миг. Смогните снаге, одбаците страни интервенционизам и вратите се разговору, јер само разговор домаћих изабраних политичара може донијети напредак БиХ и њеним становницима - рекла је Вулићева.

Што се тиче изјаве Ћудићеве да се, како је навела, Милорад Додик претвара да слави Дан побједе над фашизмом, Вулићева је истакла да Република Српска слави Дан побједе над фашизмом као празник у складу са законом што се не може рећи за остатак БиХ, и то слави, а не претвара се да слави, као сарајевски имагинаријум којем Ћудићева припада.

- Срби имају шта и да славе јер су они ти који су учествовали у слому највећег зла 20. вијека - фашизма. Наши преци су дали своје животе за слободу коју данас ужива Ћудићева као и сви народи на подручју бивше нам заједничке државе Југославије. Није на одмет прочитати нешто из историје 20. вијека и подсјетити се на историјске факте - поручила је Вулићева.