latinica  ћирилица
10/05/2024 |  11:32 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

Влада Српске донијела Одлуку о висини школарине за редовне студенте

​​Влада Републике Српске донијела је данас, на 68. сједници у Бањалуци, Oдлуку о висини школарине за редовне студенте на студијским програмима првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама за академску 2024/25. годину, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Универзитет у Бањалуци - Фото: Уступљена фотографија
Универзитет у БањалуциФото: Уступљена фотографија

Законом о високом образовању (Службени гласник Републике Српске, број 67/20) прописано је да, на приједлог јавних високошколских установа, Влада доноси одлуку о висини школарине за редовне студенте који суфинансирају своје школовање, за студијске програме првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама за сваку академску годину.

Висине школарина су сходно приједлозима јавних високошколских установа – на нивоу претходне академске 2023/24. године, имајући у виду значај школарина на стандард најширег слоја студентске популације, наводи се у саопштењу.

Одлуком се утврђује висина школарине у академској 2024/25. години, за:

1) редовне студенте који суфинансирају своје школовање на студијским програмима првог и другог циклуса студија, на јавним високошколским установама у Републици Српској, који су уписани у склaду сa рaниje вaжeћим Зaкoнoм o висoкoм oбрaзoвaњу (Службeни глaсник Рeпубликe Српскe, бр. 73/10, 104/11, 84/12, 108/13, 44/15, 90/16, 31/18, 26/19 и 40/20);

2) редовне студенте на студијским програмима првог и другог циклуса студија који обнављају годину у којој су финансирани из буџета Републике Српске, који су уписани у склaду сa Зaкoнoм o висoкoм oбрaзoвaњу (Службeни глaсник Рeпубликe Српскe, број 67/20).

Висина школарине за редовне студенте, на студијским програмима првог циклуса студија, одређује се у сљедећим износима:

- за студијске програме на медицинским факултетима, студијске програме музичке умјетности, ликовне умјетности и драмске умјетности (осим смјерова: анимирани филм; ФТВ и продукција) - 660 КМ,

- за студијскe програмe драмске умјетности – анимирани филм; ФТВ (режија, камера, монтажа) и продукција - 1.500 КМ,

- за студијски програм драмске умјетности – смјер продукције - 1.000 КМ,

- за све остале студијске програме - 440 КМ.

Висина школарине за редовне студенте на студијским програмима другог циклуса студија, одређује се у сљедећим износима:

- за студијске програме ликовне умјетности - 1.500 КМ,

- за студијске програме музичке умјетности - 1.500 КМ,

- за студијске програме драмске умјетности – 3.000 КМ,

- за све остале студијске програме – 880 КМ.

Oвом одлуком, а у складу са Законом о високом образовању је предвиђено да плаћања школарине буду ослобођени редовни студенти првог и другог циклуса студија који су први пут уписали прву годину првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама у академској 2020/21. години. Плаћања су ослобођени и:

- студенти - дјеца погинулих и несталих бораца ВРС,

- студенти - дјеца ратних војних инвалида ВРС I и II категорије,

- студенти - инвалиди ВРС од I до V категорије,

- студенти са инвалидитетом и

- студенти - дјеца без оба родитеља.