latinica  ћирилица
10/05/2024 |  16:03 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Бањалука домаћин другог Симпозијума генетичара и молекуларних биолога (ВИДЕО)

Бањалука је домаћин другог Међународног симпозијума лабораторијских генетичара и молекуларних биолога. Теме су из области персонализоване медицине, пренаталне и постнаталне дијагностике, онкогенетике и других релевантних области. Без генетичара и молекуларних биолога нема квалитетне дијагностике, успостављања прецизне дијагнозе ни лијечења, једна је од порука са скупа.
Бањалука - други Међународни симпозијум генетичара и молекуларних биолога - Фото: РТРС
Бањалука - други Међународни симпозијум генетичара и молекуларних биологаФото: РТРС

Симпозијум је окупио велика научна имена из Српске, ФБиХ, Србије, Хрватске, Пољске и Њемачке. Циљ је размјена информација, унапређење клиничке праксе и представљање научних постигнућа у региону.

- УКЦ Српске и наши љекари већ одавно користе услуге генетичара у свом свакодневном раду. Јер, данас је незамисливо да се било каква дијагностика ради без молекуларне биологије и генетике. Они се ослањају на наш рад, али у нашем послу сваким даном се појављују нове дијагностике и нове процедуре. Јако је пуно информација, јер је ово област која се развија невјероватном брзином - истакла је др Марија Вуковић, љекар на УКЦ-у Српске.

У лабораторијама Центра за биомедицинска истраживања, при бањалучком Медицинском факултету, постижу се значајни резултати.

- Од 2021. године смо кренули са нечим новим, нешто што није било на нашим просторима, а то је изучавање, анализирање и улажење у врло осјетљиву проблематику која се зове фармакогенетика, а то значи да се бавимо анализом генетичких промјена, генетичког полиморфизама који одређују способност метаболизма лијека који је у нашем организму - рекао је проф. др Стојко Видовић са Медицински факултет Универзитета у Бањалуци.

Ова истраживања омогућују одређивање прецизне терапије и начин лијечења, јер не постоји општи рецепт, ни лијек који ће моћи да излијечи све пацијенте.

- Нарочито када причамо о најтежим болестима, прије свега на различите типове канцера. Ту заиста не постоји универзални лијек и персонализована медицина је ту једини излаз. Ради се на томе, али ће проћи још деценије док не стигнемо до тог стадијума - нагласио је проф. Никола Танић из Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" из Београда.

Водећу ријеч у научноистраживачким постигнућима имају Америка и Кина. Иако наш регион не заостаје много за развијеним земљама Европе неохподна су значајнија улагања како научна трка не би била изгубљена, једна је од порука са Симпозијума који је организовало Удружење генетичара БиХ у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Српске и УКЦ-ом.