latinica  ћирилица
19/10/2014 |  14:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Од чега свијет страхује!?

Усљед све жешћих сукоба на Блиском Истоку, највећи дио од 44 испитане нације у оквиру истраживања које је спровео Пју центар као највећу пријетњу на свијету навео је - религиозну и етичку мржњу.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Нације су могле да бирају између пет опасности – нуклеарно оружје, загађење, АИДС и друге болести, неједнакост и религиозна и етичка мржња.

Са 58 одсто, Либан има највећи ниво бриге од било које друге земље, а као највећу је идентификовао религиозну и етничку мржњу. Ово мишљење дијеле и Египат, Израел, Палестина и Тунис.

Са друге стране, западне земље сматрају да је највећи проблем на свијету неједнакост која се повећава између богатих и сиромашних.

САД, као и већина других европских земаља, идентификовале су "неједнакост" као тренутну највећи опасност. Шпанија је ову бригу оцијенила са 54 одсто, што је највиши ниво бриге у овој категорији.

Украјина и Русија су именовале "нуклеарна оружје" као највећу претњу, заједно са Јапаном, Пакистаном и Турском.

Процјењује се да Русија – која је прва на свијету по броју нуклеарног оружја – заједно са САД, Великом Британијом, Француском, Кином, Индијом, Пакистаном, Израелом и Сјеверном Корејом, посједује око 17.000 нуклеарних оружја.

Највећи број земаља у Африци тврди да су "АИДС и друге заразне болести" најактуелнија свјетска тема.