latinica  ћирилица
28/01/2015 |  08:56 | Аутор: СРНА

Од "Петрокемије" набављани састојци за хемијско оружје (ВИДЕО)

Предсједништво Скупштине општине Тузла набавило је 1993. године хемикалије за производњу хемијског оружја за борбу против српских снага од хрватског предузећа "ИНА Петрокемија" Кутина, за шта су одобрење добили од Министарства одбране Хрватске, наводи се у документима које је потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо доставио Тужилаштву БиХ.
Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо - Фото: СРНА
Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад КебоФото: СРНА

Ови документи датирани су на 1. април 1993. године, а прије тога, 17. марта, Амбасада РБиХ у Загребу доставила је хрватском Министарству одбране молбу за сагласност за претакање хемикалија у "ИНА Петрокемији", пише "Глас Српске".

У молби се тражи да се из жељезничких цистерни у контејнере преточи 160 тона азотне киселине, 120 тона олеума и концентрована сумпорна киселина, који би се куповали у директном аранжману са "ИНА Петрокемијом" Кутина.

У допису је наведена и гаранција да ће производи добијени из ових хемикалија бити употребљавани искључиво у зони дјеловања Другог корпуса Армије БиХ, у којем под јединственом командом дјелују и јединице Хрватског вијећа одбране.