latinica  ћирилица
26/04/2024 |  15:49 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Форум у Мостару од изузетног значаја

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто братила се данас на 1. Мостар Секјуритy Форуму, који је у Мостару окупио бројне политичке дужноснике, представнике дипломатског кора те свеучилишне и господарске заједнице из БиХ и регије.
Борјана Кришто - Фото: Уступљена фотографија
Борјана КриштоФото: Уступљена фотографија

У свом обраћању Кришто је изјавила је да овај регионални скуп има изузетан значај за изградњу и промовисање мира, стабилности и сигурности, како у БиХ и регији тако и ширем окружењу.

Оцијенила је да тематски фокус Форума, који је усмјерен на трансатлантску сигурност, регију Југоисточне Еуропе и отпорност на хибридне пријетње, одражава сложеност изазова за чије превладавање је нужан суставан и мултидисциплинаран приступ.

- У времену све већег степена глобализације и повезаности наша регија Југоисточне Еуропе суочава се с бројним изазовима, од сложене геополитичке ситуације до господарске и друштвене трансформације - рекла је Кришто и додала да растуће пријетње тероризма, екстремизма, великих миграцијских токова и енергетске несигурности, као и све учесталији ратни сукоби, додатно усложњавају сигурносну ситуацију у свијету.

Истакла је да је за превладавање тих изазова нужан суставан и мултидисциплинаран приступ, изразивши очекивање како ће расправа на данашњем скупу резултирати смјерницама за рјешавање сигурносне ситуације и изазова.

Кришто је изразила увјерење како ће и закључци који произађу из разговора послужити као добар темељ за знанствени развој политика и стратегија сигурности и на међународној разини, с обзиром на све сложеније сигурносне проблеме који захтијевају суставно рјешавање, како у свакој земљи појединачно тако и заједно на међународном плану, нагласивши да само заједнички напори и међусобно повјерење могу бити темељ за изградњу сигурности и стабилног друштва.