latinica  ћирилица
28/03/2015 |  10:13 | Аутор: СРНА

СРС: Граница са Хрватском да иде средином Дунава

Српска радикална странка /СРС/ затражила је од највиших званичника Србије да инсистирају да се утврди граница Србије са Хрватском, која би ишла средином ријеке Дунав, као што је већ дефинисана рјечна граница између Србије и Румуније.
Дунав - Фото: илустрација
ДунавФото: илустрација

У саопштењу СРС истиче да Србија не смије прихватати међународну арбитражу о овом питању, као што се залаже Хрватска, без обзира што ће је условљавати рјешавањем овог спорног питања у току преговора за улазак Србије у ЕУ.

"Напротив, то инсистирање може да буде разлог за прекид тих преговора, што би било најбоље решење за Србију и све грађане који у њој живе", истичу радикали.

У саопштењу се подсјећа да хрватски званичници све чешће у јавност излазе са захтјевом да се граница са Србијом утврди тако што би од Србије одузели 11.000 хектара земљишта на лијевој обали Дунава и предлажу међународну арбитражу, уколико се не договоре са представницима Србије.

"СРС упозорава режим Александра Вучића и Ивице Дачића да се више не играју са државном територијом и да инсистирају на тренутно једино могућем споразуму о утврђивању границе са Хрватском, која би ишла средином пловног пута дела реке Дунав", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је посланичка група СРС у Скупштини Србије још 2010. године предложила Резолуцију о утврђивању границе између Србије и Хрватске на Дунаву и да је тадашња скупштинска већина одбила да се расправља о том приједлогу.