latinica  ћирилица
05/06/2015 |  14:36 | Аутор: СРНА

РиТЕ Угљевик: Пуштена у рад соларна електрана (ВИДЕО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Република Српске Петар Ђокић свечано је пустио у рад соларну електрану инсталиране снаге 240 киловата која се налази у кругу ТЕ Угљевик.
Соларна електрана РиТЕ Угљевик - Фото: СРНА
Соларна електрана РиТЕ УгљевикФото: СРНА

"На Свјетски дан заштите човјекове околине, Електропривреда Републике Српске и њено зависно предузеће Рудник и термоелектрана "Угљевик" промовишу културу изградње објеката из обновљих извора енергије и подстичу и друге на такву активност", рекао је Ђокић.

Он је похвалио рад РиТЕ "Угљевик", као и њихово настојање да се укључе у свјетске токове производње струје из обновљивих извора и подсјетио да овај енергетски гигант производи око 30 одсто струје у Српској.

"Република Српска је у погледу енергетског пакета преузела низ Енергетске заједнице за југоисточну Европу, при чему се подстиче изградња електрана из обновљивих извора енергије и све активности на заштити човјекове околине", истакао је Ђокић.

Инжењер Мирослав Гаврић,  рекао је да је соларна електрана изграђена за властите потребе РиТЕ као огледни објекат, а у плану је изградња соларне електране много веће снаге на великим површинама деградираног земљишта рудника угља.

Он је подсјетио да је компанија дужна да након експлоатације деградирано земљиште поново приведе намјени, а изградња соларних електрана је једна од могућности да се то обезбиједи у будућности.

Садашња соларна електрана пројектована је на 330.000 киловат часова годишње, уз властито улагање РиТЕ "Угљевик" око пола милиона марака.

Гаврић је рекао да ова локација има до 1.300 киловатчасова по квадратном метру  годишње просјечно зрачење сунца, што је међу бољим локацијама у Српској.