latinica  ћирилица
17/08/2015 |  19:32 | Аутор: Агенције

Влада Грчке суочена са гласањем о повјерењу

Изгледа да ће грчка влада вјероватно сазвати гласање о повјерењу након побуне међу посланицима из владајуће странке Сириза због новог споразума о програму помоћи, саопштили су министри.

Министар енергетике Панос Скоурлетис назвао је такво гласање "самим по себи очигледним" након побуне у петак међу трећином послосника Сиризе који су били суздржани или су гласали против споразума.

Док лијево крило Сиризе показује мало наговјештаја да ће се вратити под страначко окриље, Скоурлетис је потегао могућност пријевремених избора уколико премијеру Алесису Ципрасу буде изгласано неповјерење.

Ципрас се морао ослањати на опозициону подршку како би се споразум о пакету помоћи усвојио у парламенту, а други министар је изјавио да би пријевремени избори били пут за постизање политичке стабилности.

Грчка политичка превирања повећала су неизвјесност око тога како ће влада провести споразум о програму помоћи, који захтјева истинску економску реформу и оштре мјере штедње, без функционалне већине.

Влада је саопшзила да јој је приоритет да осигура почетак финансирања Грчке од међународних кредитора на основу програма помоћи, у три до пет година, тако да Атина може отплатити дуг од 3,2 милијарде евра Европској централној банци у четвртак.

Ипак, упитан на Скy телевизији о могућности парламентарног гласања о повјерењу након тога, Скорлетис је изјавио: "Сматрам то самим по себи очигледним након дубоких подјела у парламентарној групи Сиризе".

Ципрас је изабран тек у јануару, али отада је морао изневјерити своја обећања да ће поништити резове у буџету и повећања пореза које су раније владе увеле како би удовољиле грчке кредиторе из еврозоне и ММФ-а.

Министар здравства Панагиотис Коуроублис сугерисао је да само нови избори могли смирити климу у вријеме економске кризе и показали би да ће грађани прихватити болан програм помоћи.

“Пријевремени избори нису најбоља опција, али за економски раст мора постојати политичка стабилност. Не можете провести тако озбиљан програм с болним мјерама без мандата који вам да народ “, изјавио је он за Скај ТВ.