latinica  ћирилица
21/09/2015 |  07:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Побједа Ципраса, најављена коалиција са Независним Грцима

Грци су већином гласова на ванредним парламентарним изборима поново указали повјерење бившем премијеру и лидеру љевичарске Сиризе Алексису Ципрасу који је у побједничком говору поручио сународницима да им предстоји тежак посао за опоравак земље.
Алексис Ципрас - Фото: AP
Алексис ЦипрасФото: AP

Ципрас ће тако, други пут ове године, поново добити мандат за формирање владе. У првим оцјенама исхода гласања, страна штампа не крије изненађење подршком коју је Ципрас добио трећи пут ове године.

На основу 92 одсто пребројаних гласова, Сириза је освојила 35,54 одсто гласова, а конзервативна Нова демократија 28,03 одсто, обавило је Министарство унутрашњих послова.

Сириза ће на основу ових резултата имати 145 од укупно 300 мјеста у парламенту, а Нова демократија 75.

На трећем мјесту по броју гласова је Златна зора са 6,95 одсто освојених гласова, односно 18 посланика, а слиједи Пасок са 6,27 одсто који ће имати 17 представника у скупштини.

Комунисти су освојили 5,59 одсто и имаће 15 мјеста у скупштини, Потами 4,12 одсто и 11 посланичких мјеста.

За њима су Независни Грци, коалициони партнер Сиризе у претходној влади, који су освојили 3,67 одсто гласова односно 10 посланичких мјеста, најавили су да ће поново ући у коалицију са Сиризом.

"Од сутра ујутру, формираћемо владу са Алексисом Ципрасом као премијером", рекао је синоћ њихов лидер Панос Каменос.

У парламент још улази, по први пут, и Унија центра, са 3,40 одсто гласова и девет посланичких мјеста, док новоформирани блок Народно јединство Панајотиса Лафазаниса, који се отцијепио од Сиризе, није прешао цензус од три процента.

Одзив на изборима је био 55,4 одсто, док је на јануарским изборима био 63,6 одсто.

Ципрас је, у првом обраћању по проглашењу побједе поручио да је Сириза добила нов четворогодишњи мандат за опоравак земље, али да он неће доћи помоћу магије, већ помоћу тешког рада.

"Постигли смо огромну побједу, то је народна побједа. Жестоко смо се борили. Грчки народ нам је дао јасан четворогодишњи мандат за борбу", рекао је Ципрас обраћајући се ватреним присталицама у центру Атине.

"У Европи данас, Грчка и грчки народ постали су синоним за отпор и достојанство и ова борба ће се наставити још четири године", истакао је Ципрас.

"Чекају нас тешкоће, али смо такође на чврстом тлу. Из те битке нећемо се опоравити магијом, већ само са тешким радом", поручио је лидер Сиризе.

Британски "Гардијан" наводи да је очигледно да Ципрас има такав ниво политичке трајности који би мали број људи предвидио, а да велики дио грчког друштва показује невјероватно стрпљење према њему,

Док се претходних недјеља чинило да ће избори бити неизвјесни, испоставило се да се лидер Сиризе "само лагано прошетао", пише британски лист.

Њемачки "Зидојче цајтунг" оцјењује да је Ципрас учинио незамисливо: прихватио пакет штедње и не само да је политички преживио, већ је са Сиризом освојио нов мандат.

Грчка већ има искуства са политиком штедње. Први пакет помоћи је 2011. године коштао власти шефа Пасока Јоргоса Папандреуа, а други Антониса Самараса из Нове демократије. Ципрас је, међутим, преживио.