latinica  ћирилица
21/09/2015 |  16:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Јункер честитао Ципрасу и обећао подршку новој влади

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер честитао је данас лидеру љевичарске Сиризе Алексису Ципрасу побједу на ванредним парламентарним изборима и позвао Грчку да ради на стабилности и да се држи реформских програма након што Ципрас поново постане премијер.

"Грчкој је сада потребна широка подршка свих странака, институционална стабилност и правовремено спровођење реформи да би се повјерење вратило", написао је Јункер у писму у којем честита Ципрасу, преноси Ројтерс.

Јункер истиче да је, такође, хитно потребно учинити оперативним руковођење избјегличком кризом, која ће бити тема самита Савета ЕУ.
"Чека нас још много посла и немамо времена за губљење... Подржаћемо нову владу у њеним напорима", поручио је предсједник ЕК.
Сириза је на јуче одржаним изборима освојила 35,47 одсто гласова или 145 посланичких мјеста у 300-чланом парламенту, а Ципрас је већ саопштио да ће владајућу већину формирати са досадашњим коалиционим партнером, крајње десничарском странком Независни Грци (АНЕЛ) која је добила 3,69 одсто гласова и 10 мјеста у парламенту.

Ципрас, који ће данас од предсједника Прокописа Павлопулоса добити мандат за формирање владе - други ове године, најавио је да ће већ поподне положити заклетву као премијер, а да ће влада положити заклетву у уторак, пренијела је грчка агенција АНА.