latinica  ћирилица
26/09/2017 |  09:44 | Аутор: РТРС

Цицовић: Споразумом о специјалним везама анулирају се сви притисци

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је да се Споразумом о специјалним паралелним везама Српске и Србије анулирају сви приговори, протести и притисци на Београд и Бањалуку због све отвореније и искреније сарадње у свим областима.
Млађен Цицовић - Фото: СРНА
Млађен ЦицовићФото: СРНА

Поводом 11 година од обновљеног Споразума о специјалним паралелним везама, Цицовић је Срни рекао да овај споразум има вишеструки значај, јер је ријеч о документу који има међународно правно упориште у Дејтонском мировном споразуму и регулише сарадњу у многим областима, прије свега, у области привреде, науке, просвјете, културе и умјетности.

"Та сарадња је интензивна. У области привреде све више је заједничких пројеката. Просто, тако мора бити, јер ми једни без других не можемо да сачувамо оно што су елементарне вриједности нашег народа, а то су култура, писмо, језик, вјера и идентитет нашег народа на овим просторима", нагласио је Цицовић.

Према његовим ријечима, треба имати на уму да је сарадња Србије и Српске увијек била, као и да ће и у наредном периоду бити на обострану корист.

"Најважније је да у посљедње вријеме све више реализујемо заједничке економске пројекте и да је Србија у сваком тренутку, када је Републици Српској требала помоћ, била ту. Изузетно је значајна посљедња одлука Владе Србије да финансијски помогне пројекте и програме у општинама Српске, али и у општинама у Федерацији БиХ /ФБиХ/ са српском већином", напоменуо је Цицовић.

Он је навео да је мост између Љубовије и Братунца један од најзначајнијих заједничких пројеката који је тренутно у фази реализације, а да је у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", коју организује Представништво Републике Српске у Србији, током састанка привредника разговарано и о новим пројектима.

"Приликом недавне узвратне посјете Владе Републике Српске Покрајинској влади Војводине у Новом Саду такође је разговарано о низу нових заједничких пројеката, прије свега, о ауто-путу који би повезао Србију и Републику Српску, те о реконструкцији пруге од Шида до Бијељине", подсјетио је Цицовић.

Он је нагласио да је сарадња Републике Српске и Србије по основу овог споразума сваким даном све интензивнија и садржајнија, те да ће Представништво у оквиру својих надлежности чинити да тако буде и убудуће.

Извор: СРНА