latinica  ћирилица
26/09/2017 |  11:12 | Аутор: РТРС

Ивошевић: Уставни суд треба да прихвати апелацију

Одбрана генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића очекује да ће Уставни суд БиХ прихватити апелацију за оцјену одлуке Суда БиХ којом је одбијен захтјев за обнављање поступка у случају "Тузланска капија", изјавио је Срни шеф тима одбране Милорад Ивошевић.
Генерал Новак Ђукић - Фото: РТРС
Генерал Новак ЂукићФото: РТРС

"Нема никаквог разлога да Уставни суд БиХ не прихвати апелацију, јер ако постоји имало правног разума и савијести, апелација ће бити прихваћена", истакао је Ивошевић.

Одбрана генерала Ђукића упутила је апелацију Уставном суду БиХ за оцјену одлуке Суда БиХ којом је одбијен захтјев за обнављање поступка у случају "Тузланска капија".

Суд БиХ је 22. јуна одбио као неосновану жалбу одбране којом је затражено обнављање поступка у случају "Тузланска капија".

Суд БиХ осудио је 2014. године генерала Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топова гранатира Тузлу.

Тада је на градском шеталишту у Тузли од минско-експлозивне направе погинуо 71 грађанин Тузле, а рањено више од 130.

Одбрана генерала Ђукића поднијела је раније захтјев Суду БиХ за обнављање поступка у случају "Тузланска капија" због нових доказа до којих је дошла.

На војном полигону у Никинцима 4. септембра 2014. године извршена је реконструкција догађаја познатог као "Тузланска капија" који се десио у Тузли 25. маја 1995. године.

У присуству судских вјештака, представника Војске Србије, Министарства правде Републике Српске и представника медија приказана је демонстрација овог догађаја која је побила тезу да је граната испаљена са положаја на коме су се налазили припадници Војске Српске.

Извор: Срна