latinica  ћирилица
26/09/2017 |  13:22 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Грубеша: Процесуирање ратних злочина - нова стратегија ускоро пред СМ БиХ

Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је да постоје проблеми у правосуђу када је ријеч о процесуирању ратних злочина због чега се ради на новој стратегији, која ће се ускоро наћи пред Савјетом министара.
Јосип Грубеша - Фото: klix.ba
Јосип ГрубешаФото: klix.ba

"Ради се на новој стратегији, јер ако бисмо радили овим темпом и идућих стотину година бисмо имали проблеме ратних злочина. Један од приједлога је био да одређене предмете уступимо сусједним земљама и да унутар БиХ дисперзирамо што више предмета да бисмо их завршили", рекао је Грубеша за телевизију "Н1".

Он је подсјетио да је постојала стратегија да ће се најтежи предмети ратних злочина процесуирати током седам, а остали током 15 година, али да је тај рок од седам година истекао, а још се спекулише о хиљадама људи који би требало да одговарају за ратне злочине.

Појашњавајући Нацрт закона о измјени Закона о помиловању у коме је предложено да се помиловање одобри и ратним злочинцима, Грубеша је рекао да се овим законом намјерава омогућити осуђеницима да поднесу захтјев за помиловање.

"То не значи да аутоматски буду помиловани, него да њихова људска права поштујемо. Свака жртва је жртва и сваки злочин је злочин, али ако је неко сарађивао или одлежао, зашто му не омогућити да пошаље захтјев за помиловање", напоменуо је он.

Министар правде је подсјетио да је реформа правосуђа започела 2003. године и додао да је то један континуирани процес који и даље траје и у коме се мора пажљиво радити, јер је правосуђе трећи стуб власти.

Грубеша је истакао да се у БиХ, која је комплексна, мора свакодневно говорити о помирењу.

Говорећи о структуралном дијалогу, Грубеша је навео да има много усаглашених ставова, али да није до краја задовољан. "Потребно је да проширимо кривичну надлежност Суда БиХ", сматра министар правде.

Он није желио да коментарише сукоб на релацији министра безбједности и државног тужиоца, али је напоменуо да оно што се може чути од људи је да немају повјерење у правосуђе, те да се то повјерење мора вратити.

Извор: Срна