latinica  ћирилица
14/10/2018 |  12:56 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

Сребреница- прослављена слава општине и храма (ФОТО)

Општина Сребреница данас је прославила славу Покров Пресвете Богородице, која је и слава храма у овом мјесту.
Сребреница - литија - Фото: СРНА
Сребреница - литијаФото: СРНА

Славски програм почео је светом литургија у Храму Покрова Пресвете Богородице, а настављен је литијом улицама Сребренице и ломљењем славских колача.

Осим ломљења црквеног славског колача са кумом славе, славски колач су преломили начелник општине Младен Грујичић и српски представници у општинској администрацији, чиме су наставили традицију обиљежавања општинске славе.

Након литургије, литија са Часним крстом, недавно добијеним из Јерусалима, у којој је било око хиљаду вјерника прошла је улицама Сребренице.

По завршетку вјерског обреда приређен је културно-умјетнички програм у коме су наступиле три секције фолклорног ансамбла Српског културно-умјетничког друштва "Свети деспот Стефан Лазаревић" из овог мјеста и гуслар Душан Пејић.

Грујичић је честитао свештенству и вјерницима данашњи празник и пожелио да се Срби у миру и радости увијек окупљају око цркве и са вјером у Бога прослављају своје празнике.

Сребреница - ломљење колача (Фото: СРНА)

Од 1995. до 1999. године Покров Пресвете Богородице званично је прослављан и као крсна слава општине Сребреница.

Након успостављања двоетничке локалне власти у овој општини, 1999. године, Срби запослени у општинској администрацији наставили су традицију и општинску славу обиљежавају у овдашњем храму.

Светој литургији и обиљежавању крсне славе сребреничке цркве присуствовао је велики број вјерника, а након богослужења, ломљења славског хљеба и литије приређен је свечани ручак за све присутне.

Црква у Сребреници у рату је оскрнављена, опљачкана и запаљена и након рата дјелимичмно је обновљена и поново освештана 2003. године, када је обиљежена и стогодишњица њеног постојања.

Прошле и ове године године обављена је вањска и унтрашња обнова и уређење цркве, која је поново омалтерисана и постављена је нова фасада, што је овој богомољи, али и насељу дало љепши и свечанији изглед.

Покров Пресвете Богородице данас прославља и истоимени манастир у селу Карно у сребреничкој општини.

Осим мјештана, велики број Срба поријеклом из овог краја, који живе у разним мјестима у Србији, али и становника Бајине Баште и Скелана сваке године присуствује литургији и слави овог обновљеног манастира.