latinica  ћирилица
24/03/2024 |  17:56 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Да ли су на помолу нови арбитражни поступци за енергетски сектор Републике Српске? (ВИДЕО)

Да ли су на помолу нови арбитражни поступци за енергетски сектор Републике Српске? За Рудник и Термоелектрану Угљевик исход је познат, али остају неријешена питања испоруке енергије из РиТЕ Гацко према Хрватској Електропривреди, с једне, и из Хидроелектране "Дубровник" према Електропривреди Републике Српске, с друге стране.
РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РиТЕ УгљевикФото: РТРС

Знак једнакости не може се ставити између ова два питања. Домаће институције су обавијештене, намјера је да се спорови покушају ријештити договором.

Заоставштина, настала распадом бивше државе, са коријенима из "југословенске" седме и осме деценије, изгледа, стигла је на дневни ред.

Хрватска Електропривреда обавијестила је Правобранилаштво БиХ да намјерава ријешити односе и обавезе настале улагањем у РиТЕ Гацко.

Неријешено питање испоруке имају ХЕТ и ХЕ Дубровник, које је једнострано један од два агрегата спојила на хрватску мрежу 1994.

Тиме је, према документацији, нарушила споразум из прве етапе изградње система о расподјели енергије са по два агрегата из ХЕ "Требиње 1" и ХЕ "Дубровник".

Став из Републике Српске је да се два различита и неријешена питања, између два система, не могу "поравнавати" или "пребијати".

Иницијативе из Црне Горе о надокнади за дио територије општине Никшић, потопљене Билећким језером, или коришћењем дијела воде, могу бити ријешене кроз позитивне законе у Републици Српској или кроз нове инвестиције.

Из Електропривреде Српске кажу да су ангажовани адвокатски тимови за рјешавање спорова. Са ХЕП-ом ће се комуницирати путем Правобранилаштава Српске и БиХ, а ако договора не буде, рјешење је арбитража.