latinica  ћирилица
25/03/2024 |  17:04 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Научна трибина "НАТО агресија против Југославије: Историјско сјећање и дугорочне посљедице" (ВИДЕО)

У Београду је одржана научна трибина "НАТО агресија против Југославије: историјско сјећање и дугорочне посљедице".
Трибина у Београду - Фото: РТРС
Трибина у БеоградуФото: РТРС

Циљ скупа је да се не забораве невине жртве и ужас бомбардовања, те да се пошаље порука о недопустивости понављања оваквог чина чије се посљедице осјећају до данас.

Српски народ је, иако свјестан посљедица 1999. године, имао храброст да се одупре најмоћнијој сили свијета и на тај начин купи вријеме Русији да се припреми за вријеме када НАТО дође на њене границе, изјавио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Жељко Будимир.

- Ја као православни хришћанин сматрам да је данас Русија онај који зауставља зло и спријечава зло да овлада свијетом. Потпуно убијеђен да битка коју сада водите је битка за свијет, али ми смо 1999. године водили битку која је била тактички предах за битку коју ви сада водите за свијет - навео је Будимир.

- Деведесетих година је била деценија која је дала још десет година Русији да добро промисли о својој спољној политици, представио је преокрет русије , покушаје да се са западом успоставе добри односи , не због русије ,него због запада , а онда након агресије на југослаивју да добро промисле шта се дешавало у јогосалвији и да своју политику ускладе на реалним основама - додао је Александар Раковић, аналитичар.

Први замјеник предсједника Комитета Савјета Федерације Русије Владимир Чижов који је учествовао и у доношењу Резолуције СБ 1244 рекао је да су сви знали да ће НАТО бомбардовати Савезну Републику Југосалвију.

- Апелујем на Србију и српски народ, будите усредсређени, одуприте се притисцима којима сте свакодневно изложени - истакао је Чижов.

Након НАТО агресије дошло је до промјене у међународним односима, оцјењују познаваоци прилика

- Од 1999. године када је извршена агесија на СРЈ, тада је међународно право срушено, и од тада се налази у развалинама, шта ће рећи да су ун од тада уразвалинама. УН већ 20 година не могу да успоставе никакав порерад у свијету - истакао је Срђан Перишић, професор ФПН Београд.

Намјере НАТО пакта 1999. године је да направи експеримент у којем они одлучују шта је добро, а шта лоше рекао је Константин Косачов, замјеник предсједника Савјета Федерације Русије и додао да ће Русија увијек бити уз српски народ.