latinica  ћирилица
26/03/2024 |  13:52 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Отворен Српски културни центар у Удбини

Српско народно вијеће отворило је синоћ Српски културни центар у Удбини који је централна установа културе за тај дио Лике.
Српско народно вијеће - Фото: РТРС
Српско народно вијећеФото: РТРС

Ријеч је о једном од четрдесетак сличних пројеката које је СНВ покренуо у посљедњих пет година.

Предсједник СНВ Милорад Пуповац рекао је на свечаности да је само на подручју Лике обновљено, уређено или играђено девет домова културе.

Он је подсјетио да се српска заједница од 90-тих година, нарочито након 1995. године, суочила са новом социјално-политичком реалношћу, саопштено је из СНВ.

- Од 2018. године са Српским домом у Вуковару и Српском кућом у Пакрацу почињемо развијати захтјеван организациони и финансијски програм обнове или изградње културних центара Срба у Хрватској као новонастала мањина, оно што су друге мањине у Хрватској имале још у доба Југославије - рекао је Пуповац.

Потпредсједник Владе Хрватске Ања Шимпрага истакла је да је Културни центра на Удбини један од бројних српских културних центара који су изграђени или у градњи.

Замјеник личко-сењског жупана Милан Узелац рекао је да је Удбина мјесто сусрета Личана и Личанки, мјесто овдашње велике и тешке историје, али и заједничке будућности свих оних који живе на овим просторима.

- Трендови депопулације, одласка људи, промјена у животној средини су опасности са којима смо суочени. Овим културним центром отварамо мјесто новог знања, оно показује нашу виталност упркос свим набројаним опасностима - рекао је Узелац.

Током свечаног програма у Културном центру, Дејан Станковић је извео монодраму "Слушај како говори Сава Мркаљ", а у музичком дијелу програма учествовали су чланови Српског културног друштва Просвјета.