latinica  ћирилица
26/03/2024 |  20:18 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

У Бањалуци промовисана књига Јелене Гускове

У Академији наука и умјетности Републике Српске одржана је промоција књиге "Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе 1985-1995", чији је аутор академик Јелена Гускова.
Промоција књиге Јелене Гускове - Фото: РТРС
Промоција књиге Јелене ГусковеФото: РТРС

Ова научна монографија омогућава боље сагледавање и сложеност историјских и геополитичких процеса у годинама, које су биле преломне и за руски и за српски народ.

Снага руске државе у великој мјери одређивала је и геополитички положај српског народа на Балкану.
Због тога је јака Русија од изузетне важности за српски народ, па ова књига пружа одговар на бројна питања из наше недавне прошлости.

- Зашто и како је кренула криза и шта су Руси чинили да помогну Србима - рекла је Гускова.

- Мој закључак из ове студије, као и из студије историја југословенске кризе, јесте када је Русија слаба српске земље се налазе у непоправљивом положају - рекао је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир.

Монографија Јелене Гускове пружа дубок увид у сложеност односа између Русије и бивше Југославије крајем осамдесетих и бурних деведесетих година прошлог вијека.

- Научна монографија академика Јелене Гускове једна је од најбољих научних монографија о југословенском рату од 1991. до 1995. године рекао је проф. др Горан Латиновић.

- Књигу смо издали испред Центра за друштвено-политичка истраживања у сарадњи са Институтом за историјска истраживања - навео је директор Центра за друштвено-политичка истраживања Душан Павловић.

Како сматрају научници, монографија Јелене Гускове постаће обавезно штиво за све оне који желе продубити своја сазнања о српско-руским односима крајем 20. вијека.