latinica  ћирилица
27/03/2024 |  15:28 | Аутор: СРНА

Универзитет у Источном Сарајеву опет први у БиХ на SIR ранг-листи

Универзитет у Источном Сарајеву и ове године је заузео прво мјесто међу универзитетима у БиХ на SCImago institutions rankings (SIR листи).
Универзитет у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Универзитет у Источном СарајевуФото: РТРС

Универзитет у Источном Сарајеву први пут је уврштен на ову листу 2020. године и данас заузима 5.815. мјесто у свијету од више од 9.000 рангираних институција, саопштено је из ове високообразовне установе.

У саопштењу се наводи да је ова позиција Универзитета резултат великог рада и посвећености академског особља и студената који континуирано раде на унапређењу истраживања и иновација.

СИР је међународни и поштован систем рангирања који процјењује резултате истраживања и утицај универзитета и истраживачких институција широм свијета.

Рангирање институција врши се композитним индикатором који комбинује три различита сета индикатора заснованих на резултатима истраживања /50 одсто/, резултатима иновација /30 одсто/ и друштвеном утицају /20 одсто/ који се мјери њиховом видљивошћу на интернету.

Најбољи квартил добија институција у својој земљи упоређујући квартиле на основу вриједности укупног индикатора, фактора истраживања, иновација и друштвеног фактора, а Универзитет у Источном Сарајеву је у укупном рангу уврштен у најбољи први квартил.

У издању СИР за 2023. годину промијењен је начин нумерисања рангова институција, а у издању за 2024. годину модификован је и друштвени фактор, тако да укључује три нова индикатора, истиче се у саопштењу.

Нови индикатори, који прецизније одражавају друштвени утицај који институција остварује, укључују генерисање нових знања у вези са Циљевима одрживог развоја, које су дефинисале УН, учешће жена у истраживачким процесима и коришћење добијених резултата у креирању или унапређењу јавних политика.