latinica  ћирилица
22/04/2024 |  15:23 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Сједница СБ УН о КиМ; Вучић: Приштина ствара неподношљиве услове за живот Срба (ВИДЕО)

Тренутно је у току сједница Савјета безбједности Уједињених нација посвећена шестомјесечном извјештају генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду УНМИК-а. Србију представља предсједник Александар Вучић.
СБ УН (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL/илустрација) -
СБ УН (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL/илустрација)

17.15 - Завршено обраћање Вучића

16.40 - Вучић: Испунили тешке обавезе из Бриселског споразума, 11 година ЗСО није на видику

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас на сједници Савјета безбједности у Њујорку, на којој је представљен редовни шестомјесечни извјештај генералног секретара УН Антониа Гутереша о раду Мисије УН на КиМ, да је Србија испунила све тешке обавезе из Бриселског споразума, али да ни послије 11 година формирање Заједнице српских општина није ни на видику.

Вучић је указао на чињеницу да Приштина ствара неподношљиве услове за живот Срба на Косову и Метохији.

Вучић је рекао данас да мјера укидања употребе динара на Косову и Метохији представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на КиМ.

Додао је да је Приштина укинула динар на Косову и Метохији, а што је кулминација продужене етнички мотивисане кампање против Срба и других неалбанаца.

- Уколико се сјећате, Аљбин Курти је причао пред свима вама да је Србима давао тромјесечни прелазни период, током ког ниједно право Срба неће бити злоупотребљено. Нико у Приштини, нити у међународној заједници није ни поменуо тромјесечни прелазни период и све мјере против Срба у вези са динаром почеле су да се примијењују одмах. Због тога Срби на Косову и Метохији су и даље онемогућени да добијају своје пензије, плате, социјална примања, дјечји додатак и сва друга примања - рекао је Вучић.

16.30 - Обраћање Вучића

16.20 - Зијаде: Приоритет дати дијалогу, а не запаљивој реторици

Специјална представница генералног секретара УН и шефица Унмик-а Каролине Зијаде представила је извjештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији.

- Одржала сам многе консултације са званичницима у Београду и Приштини, као и са нашим партнерима на терену. Општи је утисак незадовољство свих напретком у дијалогу што се одражава на безбjедносну ситуацију на КиМ. Током неколико мjесеци усмjерени су велики напори да се ријеши питање легитимититета власти у 4 општине на сјеверу Косова где су Срби већинско становништво. Прикупљени су потписи за опозив градоначелника који су изабрани са свега 4 одсто гласова. Циљ је да се смање тензије које су ови избори пороузроковали - рекла је Зијаде.

Како је рекла процес опозива се догодио јуче без инцидената, али са учешћем свега неколико стотина гласача.

Како је рекла велику забринутост проузроковала је и забрана финансијских трансакција која онемогућава нормалан живот мањинској заједницо Срба.

16.12 - Председавајућа Ванеса Фрејзер отворила сjедницу

Предсjедавајућа Савjету безбjедности УН и стална представница Малте при УН Ванеса Фрејзер отворила је сjедницу о извjештају Унмика о Косову и Метохији.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Редовни шестомјесечни извјештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представиће специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде.

Сједницу је отворила предсједавајућа Савјету безбједности за април, Ванеша Фрејзир.

Приштину представља предсједница привремених институција Вјоса Османи.

Гутерес је у редовном извјештају, који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да су, упркос извјесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбједносна ситуација на сјеверу тзв. Косова остала крхка.

Он је истакао да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примјене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Позвао је на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Гутерес је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбједносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и "привођење починилаца правди без одлагања".

Посљедња редовна сједница Савјета безбједности УН о раду Унмика одржана је у октобру прошле године, док је у фебруару ове године на захтјев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна сједница СБ УН.

Осим учешћа на сједници СБ, предсједник Вучић имаће разговоре са предсједавајућом Савјету безбједности УН, сталном представницом Малте при УН Ванесом Фрејзир, као и са сталним представником Руске Федерације при УН, Василијем Небензјом.

Предсједник Вучић током дана присуствоваће и пријему који приређује Стална мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама за сталне представнике држава чланица УН.

Вучић ће имати и низ консултација и састанака са представницима земаља чланица Уједињених нација, како би објаснио позицију Србије у вези са најављеном резолуцијом о геноциду у Сребреници.

Најавио је сусрете са више од 120 сталних представника различитих земаља у УН и саопштио да је у Мисији Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку формиран штаб који се бави питањима у вези са покушајем усвајања резолуције о Сребреници и поручио да шансе Србије нису велике, али да ће се борити.

Вучић је, уочи пута у Њујорк, изјавио да ће доношење такве резолуције додатно нарушити односе у региону и да ће се Србија свом снагом борити против усвајања резолуције.