latinica  ћирилица
25/04/2024 |  11:14 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Коме одговара да сије страх међу Бошњацима?

Сијање страха међу Бошњацима у БиХ и "упозорење" на наводне немире на дан када би у Генералној скупштини УН требало да се нађе бошњачко-њемачка резолуција о Сребреници, тако би се могло описати саопштење Босанско/бошњачког народног вијећа. Зашто у Сарајеву шире страх и коме то одговара?
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Босанско/бошњачко народно вијеће у саопштењу је "упозорило грађане БиХ" да би 2. и 3. маја могло да дође до немира које би могли да изазову "екстремисти", напада на повратнике и покушаја успостављања контролних и борбених положаја на међуентитетским линијама.

Наводе да сваки, па и најмањи ексцес може проузроковати несагледиве посљедице по грађане БиХ и региона и да су министарства унутрашњих послова Републике Српске и БиХ "дужна да на подручју свог дјеловања спријече било какве евентуалне сукобе и осигурају јавни ред и мир у ентитетима односно, на цијелом простору БиХ, заштите грађане и имовину и осигурају несметан проток људи и роба".

Даље кажу да сецесија није могућа и значиће државни удар, а тиме и враћање, како кажу, Устава Републике БиХ.

Из овог вијећа кажу да, уколико се неко од екстремиста усуди да отвори Пандорину кутију, неће стајати по страни.

- Позивамо све босанске патриоте да на сваки моћи начин спријече дивљање, крађе, нападе на грађане, институције и појединце - наводи се у саопштењу.

Из Вијећа позивају народ на самоорганизовање и тврди да се, у складу са општим стањем у земљи, грађани не могу поуздати у институције у којима предоминантно руководе, како наводе, "потомци некадашњих ратних злочинаца".

Из Босанско/бошњачког народног вијећа "упозоравају" припаднике и раднике свих агенција на нивоу БиХ из реда остала два народа, укључујући и Оружане снаге БиХ, да "добро обрате пажњу на сопствену одговорност уколико се понови сценарио из априла 1992. године".

- Не ослањамо се на међународне снаге, јер смо већ једном тај сценарио прошли, а намјере да те снаге буду употребљене да успоставе линију раздвајања међу ентитетима по Кипарском сценарију су недопустиве - наведено је у саопштењу овог вијећа.