latinica  ћирилица
25/04/2024 |  13:01 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Конференција "Дигитални свијет": Морају бити заштићене највеће жртве злоупотребе - дјеца (ФОТО/ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је да дигитални свијет има своје предности, али и да са собом носи велике опасности због чега морају бити заштићене највеће жртве злоупотребе, а то су дјеца.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран, који је данас у Бањалуци отворио конференцију "Дигитални свијет" поводом Међународног дана дјевојака и жена у информационо-комуникационом сектору, напоменуо је да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске развило своје капацитете кроз посебну јединицу за борбу против високотехнолошког криминалитета.

- Открили смо велики број криминалних и организованих међународних и локалних група које су злоупотребљавале у дигиталном свијету дјецу, која су била жртве. Имали смо велики број хапшења и откривених кривичних дјела у том смислу - рекао је Каран.

ФОТО: РТРС

Он сматра да је потребно да жене и дјевојке буду дио информационог комуникационог система и безбједности, као и да је тренутно у МУП-у на руководећим мјестима у информационо-комуникационих технологијама 50 одсто жена.

Према његовим ријечима, ради се о посебним профилима, обуци и капацитетима.

- На различите начине, кроз одабир доводимо у МУП Републике Српске најбољи кадар - поручио је ресорни министар.

Каран је нагласио да је важно да развијени ИКТ системи обезбиједе сами своју заштиту, те заштиту ауторских права.

ФОТО: РТРС

Начелник Управе за информационо-комуникационе технологије у МУП-у Српске Дивна Ловрић Бојанић рекла је да је циљ оснажити дјевојке да развој каријера наставе у области ИКТ технологија.

Она каже да је посебан сегмент сајбер безбједност, као и да тренутно у свијету има око четири милиона радних мјеста у вези са овим сектором.

МУП Републике Српске организује конференцију уз подршку Развојног програма УНДП у БиХ кроз пројекат "Јачање сајбер безбједности у БиХ" ради оснаживања дјевојака да своје образовање и каријеру усмјере у област ИКТ.

Међународни дан дјевојака и жена у ИКТ сектору обиљежава се сваке године четвртог четвртка у априлу у више од 140 земаља свијета.

Конференцији је присуствовао директор полиције Синиша Кострешевић, представници ИКТ сектора, ученице Средње електротехничке школе "Никола Тесла" Бања Лука и други.