latinica  ћирилица
19/10/2014 |  13:54 | Аутор: СРНА

Б.Лука: Седма изложба гљива и љековитог биља

На бањалучком Универзитету се одржава Седма изложба гљива и љековитог биља, на којој су учествују излагачи из Републике Српске и ФБиХ, а биће одржана и предавања о производњи и сакупљању печурки.

Представљене су квалитетне комерцијалне и отровне врсте гљива, које је прво потребно научити разликовати, рекао је Боро Марић, предсједник Асоцијације гљивара РС, која је организатор дводневне изложбе. Представљене су самоникле гљиве са подручја Мркоњић Града, Српца, Челинца и Приједора, док су узгојне врсте представили Пољоприведна школа Приједора, Удружење гљивара из Тузле, као и узгајивачи са подручја Бањалуке.

"Не можемо рећи да се од узгоја гљива може живјети, али сигурно може добро да се заради у сезони која обухвата краћи дио прољећа, љето, уколико је кишно, и цијелу јесен", рекао је Марић.

Он је навео да је до љета ове године из БиХ извезено гљива у вриједности од шест милиона евра. Према његовим ријечима, међу комерцијалним врстама које расту у домаћим шумама су вргањ, лисичарка, црна труба и прасењак, а цијене се формирају у зависности од сезоне и засићености тржишта.

"Ове године цијене нису биле високе, зато што је било много гљива у понуди, због чега скупљачима предлажемо да их осуше и продају, јер је осушеним гљивама цијена много повољнија", рекао је Марић.

Говорећи о цијенама појединих врста, Марић је навео да је цијена килограма сушене црне трубе око 100 евра, а сирове око једне КМ, док тартуфи коштају око 150 евра.